Fantasy inom spelvärlden

fantasy-in-the-gaming-worldSjälvklart har en så inspirerande gren som Fantasy även utvecklats inom området med spel.

Och här räknas inte enbart en liten del av spelvärlden in, nu pratar man om allt från brädspel, bordsrollspel, datorspel och lajv. Vanligtvis är spelmöjligheterna oändliga, främst inom bordsrollspel och lajv, där spelarna träder in i den fiktiva spelvärlden oftast med hjälpmedel och vägledning i form av kartor, texter och illustrationer. Fotografier och teckningar är varierande men vanligt förekommande.

Inom dataspelsvärlden har många spel inspirerats av redan beskrivna fiktiva världar från litteraturen, som till exempel Midgård så som J.R.R. Tolkien beskriver den. Det är ofta vackra världar som spelutvecklarna skapar, sagolika ängar med blommande fält, höga snöklädda bergstoppar och mjukt porlande bäckar med klart källvatten. Karaktärerna i dataspelet är allt från orker och skräckinjagande jättar, till ståtliga hjältar och vackra krigarprinsessor. Ju mer detaljerad och trovärdig en spelplats är, desto större engagemang känner spelaren och många beskriver sin spelupplevelse som långt mer givande än de Fantasyspel där miljön varit fattigt utvecklad.

Då spelvärlden som spelaren befinner sig i uppenbart är imaginär så har den även många inslag av magi, det är faktiskt till och med snarare en regel än ett undantag att använda magi som en slags realitet i den spelvärld utvecklarna skapat.

Vad är då en kampanjvärld? En kampanjvärld beskrivs som en spelvärld skapad som helst en lång, åtminstone bestående av minst två, följd av spel eller arrangemang (serie/kampanj eller äventyr.

1985 skapades Sveriges äldsta kampanjvärld, och denna fick namnet Erborigien.

Erborigien beskrivs som Fantasyvärld skapad och framställd av en förening för levande rollspel som kallas Gyllene Hjorten (säte i Gävle). Asatron är den dominerande religionen, och denna fiktiva värld beskrivs vara stort som hela Europa. Erborigien är inspirerad av europeisk medeltid och utvecklas fascinerande nog i realtid, det vill säga: ett år i vår verklighet är lika med ett år i sagan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ribbon