Ett urval böcker som blivit film

Det är långt ifrån ovanligt att en Fantasybok filmatiseras och får nytt liv på den vita duken.

Det blir en påminnelse om hur otroligt viktig denna kulturella genre är för många människor, och de som ännu inte fastnat i Fantasyböckernas värld sugs ofta in i genren via filmens väg.

Sagan om ringen

lord-of-the-ringsTriologin som skrevs av J.R.R Tolkien gavs ut 1954-1955, och omfattar de tre volymerna Sagan om ringen, Sagan om de två tornen, Sagan om Konungens återkomst (engelska titlarna: The Fellowship of the Ring, The Two Towers och The Return of the King).

Det är en av vår tids mest uppskattade och lästa verk, och handlar om den till synes alldaglige hobbiten Frodo som får hela världens öde i sina händer. Med en härskarring i sin besittning och med ett tappert gäng som sällskap reser han genom land och riken för att till slut förstöra den ring som till synes är roten till allt ont. Den första boken om härskarringen blev till film 2001 med Peter Jackson som regissör.

Harry Potter

Berättelserna om den trollkarlsfödde pojken Harry har nog inte gått många förbi. 1997 gavs den första boken ut och tog världen med storm från allra första start. J.K. Rowling är författarinnan som gav Harry liv, och den första filmen kom (liksom Sagan om ringen) ut 2001. Sammanlagt finns åtta filmer om Harry och hans kamp om att besegra den onde trollkarlen Voldemort, som också är den som skapat Harrys kännetecken, det blixtformade ärret i pannan.

Twilight

Vad kan vara mer Fantasylikt än vampyrer, varulvar och “de goda mot de onda”? I denna berättelse får vi ta del av den till synes omöjliga kärleken mellan Edward Cullen, som är vampyr, och Isabella Swan – som är en helt vanlig dödlig människa. Filmatiseringen har kallats The Twilight Saga, och huvudrollerna spelas av Robert Pattinson och Kristen Stewart. De tre första delarna av böckerna har sammanförts i en film (som släpptes 2008) medan den fjärde boken (svensk titel “Så länge vi båda andas”) delades upp i två.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ribbon