Lajv – hobbyn, kulturen, levnadssättet

larpLajv är ett ord som ofta uppkommer i samband med diskussioner om Fantasy.

Kanske kan man besvara frågan på vad lajv är, på ett enkelt sätt, men faktum är att det inte är riktigt så simpelt som att säga att det är “en form av interaktiv teater”. Man kan tycka att den beskrivningen för lajv att låta som en ganska svår och komplicerad kulturell hobby – när det egentligen är precis tvärtom! Man behöver varken gå en kurs eller utbildning för att introduceras i detta i denna häftiga upplevelse, det enda du behöver starta med är ett gediget intresse och ett stort fång nyfikenhet.

Kanske kan man välja att förklara lajv som att levandegöra en ny plats? En ny miljö, en fiktiv värld med imaginära, uppdiktade varelser som sedan kommer till liv genom hobbyn och spelvärlden?

Nya spännande interaktioner med andra personer som också givit sig hän åt denna häftiga spelvärld skapar en gemenskap utan dess like – där folk i alla åldrar samlats på samma villkor, med samma intresse.

Det är nästan som att spela in en film, trots att ingen egentligen filmar. Någon har liknat lajv vid att leka fantasifulla barnlekar med mängder av rekvisita och med en stor mängd inlevelse.

Det som däremot skiljer ett lajv från just en barnlek är nog främst förberedelserna och engagemanget. Ofta krävs det flera månader av förberedelser inför enbart några dagars sammankomst, och många lägger ner mycket tid och pengar på att till exempel tillverka sina egna kläder och redskap som sedan får spela en viktig roll under själva lajvet.

Är det värt det då? De som testat att vara med på ett lajv har oftast fallit för det helt, för vad kan väl vara mer frigörande än att få lämna sin gråa vardag och leva som en helt annan person som man skapat själv, om så än för några dagar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ribbon