Fantasy är en genre som många kan knyta an till. Det är en fantastisk väg in i drömmar och fantasier, i tankar så som livsfilosofier. En riktigt hängiven Fantasyfantast kommer att känna sig väldigt hemma här, då man kan hitta allt från bok- och filmtips till Fantasy genom tiderna.

Magi och övernaturliga betingelser är ett måste för att en berättelse ska kunna räknas in i denna kulturella genre, dessa spelar åtminstone den allra viktigaste rollen.

Det som främst utmärker en Fantasyberättelse är den fantasivärld som historien utspelar sig i.

Nu pratar vi om allt från sagovärldar med brusande vattenfall och gömda grottor – till onda mörka fiendeland med hjältemodiga kungligheter och trollkarlar som skyddar de svaga.

Man återkommer till magi, som är ett viktigt inslag som genomsyrar Fantasyberättelsen, och som kan användas både i gott och ont syfte. Inte alltför sällan brukar en Fantasyhistoria innehålla ett stort antal rollfigurer, både av den goda och onda sorten, och självklart ställs dessa mot varandra genom den större delen av berättelsen. Klassiska varelser är alver och drakar, orker och jättar.

Medan man i vissa historier kan få två världar beskrivna för sig, där man tar sig emellan via till exempel en hemlig dörr eller magiskt hål i ett träd – så kan andra berättelser hålla sig näst intill inom samma lilla område berättelsen igenom. Fantasy förknippas ibland med Sci-Fi, men till skillnad från Sci-Fi, som har en mer vetenskaplig inriktning så är Fantasy långt mer magisk och full av mystik.

Huvudpersonen i Fantasyberättelser är viktig. Ofta är det någon som fått ett uppdrag, eller som är ute i sitt stora sökande efter allehanda ting. Historiens handling är alltså med andra ord resan som denne huvudperson gör i jakten på att lösa sitt åtagande. Fantasy består följdaktligen av mycket uppslukande historier som ofta trollbinder sin läsare.