Fantasy på andra sätt än genom litteraturen
Det finns fler sätt att anamma denna fantastiska kulturella genre än bara begränsa sig till litteraturen.
Musik
Många artister och band har tagit till sig Fantasyn och låtit sig inspireras i sitt musikskapande av både böcker och berättelser. Säg till exempel den som inte blir berörd av filmmusiken till Sagan om Ringen? Magiskt.
Vissa artister som räknar sig till den Fantasyinspirerade musikgenren kanske bara har gjort ett enstaka spår med en Fantasylåt medan andra har fått hela album producerade. Man skulle faktiskt kunna säga att hela Metalgenren till stor del är inspirerad av just Fantasy så väl som mytologi (nordisk) – främst då Black Metal med vidare undergenrer. Några exempel på Fantasyinspirerade artister och band är Hammerfall, Månegarm, Enya, Narnia, Summoning och Týr.
Teaterpjäser och musikaler
Vidare har det funnits (och skrivs fortfarande) många uppsättningar inom teatern och musikalens värld. Exempel på dessa är det senaste från J.K. Rowling (Harry Potter and The Cursed Child), men även några av Terry Pratchetts Fantasyböcker. Dessutom har en del Fantasyhistorier faktiskt startat som manuskript men efter tid förts över i bokform.
Fantasykonst
Vad kan man då se av konsten inom Fantasy?
Vanligt förekommande motiv inom Fantasykonst är varelser och ting med övernaturliga teman. Trollkarlar, drakar, vackra alver och feer både med och utan vingar är klassiska kännetecken inom genren. Sagolika motiv – till otäcka, mörka, som kan vara alltifrån abstrakta och mjuka i sin framtoning till konkret och smått detaljerat. Fantasykonstnärerna är många, och några av de mest kända är John Howe (som fokuserar på motiv från Sagan om Ringen), Ron Spencer (Wizards of the coast) och John Avon, som skapar konstverk till Magic: The Gathering.
Lajv
Lajv. Kort och gott: levande rollspel. En hobbyliknande verksamhet som skapar stor gemenskap hos dess utövare. Man skulle kunna likna lajvs vid en slags improviserad teater. Det startar med att alla medverkande först skapar en egen karaktär som man sedan i det levande rollspelet (lajvet) gestaltar tillsammans i en imaginär värld. Ibland väljer utövarna att hämta inspiration från litterära verk inom Fantasyn men vanligtvis skapas nya fiktiva världar av de som arrangerar lajvet.