Vanligt förekommande Fantasyvarelser

I Fantasygenren kan otaliga märkliga, mystiska och magiska varelser räknas in – bara just fantasin sätter gränserna!

vampiresVampyrer är en klassiker som vid många tillfällen förekommit inom Fantasy, ofta som ett gäng blodtörstiga typer men det är inte alltid man kan dra liknelsen vid monster. När det kommer till kritan så kan vampyrer faktiskt inte leva på något annat än just blod. De har därför inget annat val än att bita djur eller människor för att överleva. Typiskt för vampyrer är att de inte kan gå över en bro med forsande vatten under, eller objuden stiga in i någon annans hus.

Drakarna då? Är inte en drake en klassisk Fantasyvarelse? Jovisst! Stora, och med en kropp täckt av fjäll, eldsprutande gap och glödande ögon som kan tränga in i varje levande tings själ. Men är de alltid elaka och farliga då? Kanske inte, i många berättelser är de rent av bundna till en människa och fungerar som dennes följeslagare och trogne vän.

En hårig, vildsint best, lika stor som – eller större än – en kraftigt byggd människa? Kan det vara någonting annat än en varulv man talar om då? Den person som drabbats av förbannelsen som gör denne till en varulv får en tjock päls, vars färg nästintill alltid är densamma som den förvandlandes personens hår. Istället för naglar växer skarpa klor fram, och trots att de vid förvandlingen går med krökt rygg kan de lätt springa ikapp en varg. Varulvar är farliga, och personen som lever med denna förbannelse får vid förvandlingen samma sinnesstämmning som ett rovdjur.

Alver kan liknas vid de mest sagolika varelser. Människolika, men mycket vackrare och stillsammare åldras de obeskrivligt långsamt och pratar i stämmor som nästan kan tyckas bli till melodier. Man skulle kunna kalla en alv för odödlig, och hade det inte varit för det faktumet att de faktiskt kan förlora sitt liv på två sätt – antingen genom våld, eller sorg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ribbon